ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Στόχος και σκοπός μας στο φροντιστήριο « Μαθητομάνια » είναι να δώσουμε στο μαθητή τα εφόδια για να μπορεί τις κρίσιμες ώρες των Πανελλαδικών εξετάσεων να είναι έτοιμος και ήρεμος για τα καλύτερα αποτελέσματα .

1. Το συστηματικό διάβασμα και ο προγραμματισμός.

Για να γίνει το σωστό και αποδοτικό διάβασμα σίγουρα πρέπει να επικρατούν ορισμένες συνθήκες και να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν πρέπει όταν κάθεσαι να διαβάσεις να παίρνεις το τυχαίο μάθημα που βρίσκεις μπροστά σου. Πρέπει όταν αρχίζεις το διάβασμα να υπάρχουν οι συνθήκες που σ’ ευνοούν και οι οποίεςφυσικά ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Να είσαι ξεκούραστος και να το θέλεις αυτό που θα κάνεις ώστε να συγκρατήσει η μνήμη σου αυτά που διαβάζεις. Βέβαια οι μέθοδοι για να μάθει κάποιος ποικίλουν ανάλογα με τη φύση του μαθήματος και το χαρακτήρα του υποψήφιου .Τέλος πρέπει να κάνεις προγραμματισμό των ωρών ή των ημερών που θα διαβάζεις κάθε μάθημα ώστε να προχωράς ταυτόχρονα την ύλη όλων των μαθημάτων και η δουλειά σου να μη γίνεται ρουτίνα .

2. Διώξτε το άγχος .

Μην αγχώνεσαι από ένα σωρό γνώμες που ακούς από άτομα του περιβάλλοντός σου . Ο καθένας , όσο άσχετος και αν είναι με την υπόθεση των εξετάσεων , εκφέρει την άποψή του , ανεύθυνα μεν αλλά με δυσάρεστες συνέπειες για σένα, που πάνω στην αγωνία σου τα δέχεσαι όλα . Μη δίνεις σημασία στο γείτονα που θα σου πει , ο τάδε διάβαζε περισσότερο από σένα ή είχε πιο μεγάλους βαθμούς από σένα και δεν πέρασε γιατί αυτά και ανυπόστατα είναι και δεν ισχύουν για όλα τα παιδιά , απλώς σου κάνουν ζημιά και χάνεις πολύτιμο χρόνο και δύναμη από το ήρεμο διάβασμά σου .Σκέψου ότι ο γείτονας , ο συγγενής , ο φίλος σου μπορεί να στεναχωρηθεί σε μια ενδεχόμενη αποτυχία σου αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα αλλάξει τρόπο ζωής. Για σένα όμως ο τρόπος ζωής σου δεν θα είναι αυτός που ονειρεύτηκες . Γι’ αυτό μείνε ανεπηρέαστος από όλες αυτές τις καταστάσεις που σε φορτώνουν με άγχος καταστροφικό.

 

3. Όχι στον πανικό , ναι στην ψυχραιμία.

Συνήθως εμφανίζεται από φήμες ότι τα θέματα θα είναι δύσκολαΝα είσαι βέβαιος ότι τα θέματα θα είναι τα ίδια για όλους.Δεν υπάρχουν δύσκολα ή εύκολα θέματα. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζω ή δεν γνωρίζω. Εμείς με σωστά εφόδια, με ψυχραιμία και όχι με πανικό θα προσπαθήσουμε να μας είναι γνωστά τα θέματα και άρα αντιμετωπίσιμα.Ο πανικός όποτε εμφανίζεται εξαφανίζει τον ενεργητικό ψυχισμό που υπάρχει στο άτομο δημιουργώντας του αντίστοιχο παθητικό ψυχισμό που δρα ως καταλύτης της μνήμης αλλοιώνοντας παραστάσεις και γνώσεις που υπάρχουν σ’ αυτήν .

4. Η σωστή διατροφή σου

Όσο και αν φαίνεται παράξενο παίζει ρόλο στην απόδοσή σου. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από επιλεγμένη ποιότητα τροφών γιατί η ομαλή λειτουργία του οργανισμού συνεπάγεται και την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου . Μια κακή εώς ανύπαρκτη διατροφή με απανωτούς καφέδες επιφέρουν έλλειψη βιταμινών και τον οργανισμό να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα την κακή καταγραφή στη μνήμη των γνώσεων που προσπαθείς ν’ αποκτήσεις μελετώντας .Φυσικά είναι αδιανόητο να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις κάποια δίαιτα. Αυτή τη χρονιά πρέπει να προσέχεις μόνο την ομορφιά του πνεύματός σου. Συμπερασματικά για τη διατροφή να τρως σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι σε μεγάλες ποσότητες και να ελέγχεις την ποιότητα των τροφών σου .

5. Προσοχή στην υγεία σου.

Ίσως να σου φαίνεται κάπως αστεία η συμβουλή αυτή , σκέψου όμως ότι από κάποιες απερισκεψίες π.χ τραυματισμός από κάποια «παιχνίδια» ή επικίνδυνα σπoρ μπορεί να σε φέρει πίσω , ειδικότερα αν συμβεί τις μέρες των εξετάσεων . Ο παράγοντας αυτός δεν λαμβάνετε υπόψην από τους μαθητές όμως είναι πολύ σημαντικός.

6. Ύπνος , ο μεγάλος σύμμαχος

Για την επιτυχία , το καύσιμο της μηχανής των γνώσεων που λέγεται εγκέφαλος .Το να ξενυχτάς διαβάζοντας και να σηκώνεσαι μετά από λίγες ώρες και να συνεχίζεις την προσπάθεια όχι μόνο δεν ωφελεί , αλλά διαβρώνει τη μνήμη. Είναι σαν να πηγαίνεις στις εξετάσεις χωρίς καύσιμα στη μηχανή . Κατά τη διάρκεια του ύπνου επέρχεται ηρεμία σ’ όλα εκείνα τα κέντρα των αισθήσεων και των νεύρων που ήταν σε διέγερση κατά τις ώρες εργασίας, ενώ ορισμένα εγκεφαλικά νεύρα στην παρεγκεφαλίδα συνεχίζουν να εργάζονται τακτοποιώντας στην μνήμη γνώσεις που « πέρασαν » στη συνείδηση σου όταν διάβαζες πριν κοιμηθείς. Όλα αυτά όμως για να γίνουν χρειάζονται 7 – 8 ώρες ύπνου, αλλιώς μπορεί να μην έχουμε τις δυνατότητες και την απόδοση που πρέπει. Γενικά δημιουργείται μια κατάσταση εσωτερικής ευεξίας που ευνοεί την ηρεμία , την αυτοπεποίθηση , την ευχέρεια και την εργασία, την διανοητική διαύγεια , την ευφράδεια κ. λ. π.

7. Ένα ύπουλος ¨ ιός ¨ : οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Απέφευγε με κάθε τρόπο τις προστριβές με άτομα του οικείου περιβάλλοντος όπως γονείς , συμμαθητές, φίλους και συγγενείς διότι επιφέρουν μια επιζήμια αναταραχή . Μείνε ανεπηρέαστος στη γνώμη του καθενός που κριτικάρει τη δουλειά σου , τη προσπάθεια σου και γενικά την προετοιμασία σου .Για σένα βέβαια είναι δύσκολο λόγω της ηλικίας σου κυρίως και του περιβάλλοντος που ζεις να πετύχεις να μη αντιδράς σε εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά στο βωμό της επιτυχίας πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να έχεις όλες τις δυνάμεις σου στην μέγιστη ισχύ.

8. Επενδύστε εδώ τα περισσότερα . . . « η καλή ψυχολογική κατάσταση »

Αναμφισβήτητα θα παίξει τον σπουδαιότερο ίσως ρόλο για να ξεπεράσεις με επιτυχία το μεγάλο εμπόδιο των εξετάσεων. Εκείνο τώρα που έχει σημασία είναι πως θα αποκτήσεις αυτή την πολύτιμη ψυχραιμία . Ήδη αναφέρθηκαν σημαντικοί παράγοντες που θα
σου φέρουν την ψυχική ηρεμία όπως ο κανονικός ύπνος , η σωστή
διατροφή και η υγεία γενικά και το σωστό και συστηματικό διάβασμα.
Επίσης αν νοιώσεις την απληστία για την επιτυχία του σκοπού σου τότε αυτή είναι που σε ενδυναμώνει και σ’ εξοπλίζει με επιπλέον εφόδια ώστε να μην νοιώθεις την κούραση , το άγχος και την ταλαιπωρία. Η απληστία για την επίτευξη του επιδιοκώμενου σκοπού θ’ αυξάνει την ένταση στην προσοχή και την πνευματική συγκέντρωση στο αντικείμενο σου , δημιουργώντας έτσι μια ανοιχτή πηγή ενεργητικού ψυχισμού που είναι το ¨μελάνι¨ για την καταγραφή γνώσεων στη μνήμη . Η πειθαρχικότητα πάλι της μνήμης είναι πάντα ανάλογη της έντασης του πνευματικού σου πόθου για το αντικείμενο που ασχολείσαι. Όσο αυτή η ένταση αυξάνεται τόσο μειώνεται η ένταση όλων εκείνων των στοιχείων ατολμίας που δημιουργούν το καταλυτικό άγχος. Επίσης η απόκτηση της αυτοκυριαρχίας θα συμβάλλει στην δημιουργία της ισορροπημένης ψυχολογικής κατάστασης . Για να στεριώσεις τώρα μέσα σου τα στοιχεία της αυτοπεποίθησης πρέπει να έχεις πάρει την απόφαση να δράσεις με κάθε θυσία προς την κατεύθυνση αυτού του  αποτελέσματος και ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθεί ακλόνητα μια τέτοια απόφαση είναι το έντονο συναίσθημα αποστροφής για τις συνέπειες και τις αιτίες της ατολμίας .

9. Εχθρός μεταμφιεσμένος σε σύμμαχο είναι το πολύ διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων

Και ξεγελάει τους περισσότερους μαθητές.Είναι αδιανόητο να διαβάζεις μέχρι το πρωί και μετά να ξεκινάς για τις εξετάσεις . Μια τέτοια κατάσταση μοιάζει με κουρδιστό αυτοκινητάκι που ενώ τελείωσε το κούρδισμα αντί να τ’ αφήσουμε να τρέξει , συνεχίζουμε την προσπάθεια με αποτέλεσμα να σπάσει το ελατήριο και το αυτοκίνητο να μη λειτουργεί πλέον . Όταν πας να γράψεις εξετάσεις ξεκούραστος θα’ χεις έντονη την οξύτητα των αισθήσεων και κυρίως της προσοχής που είναι από τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν την μνήμη και έτσι η αλυσίδα των αναμνήσεων θα σχηματίσει ένα αδιάκοπο νήμα .

10. Προτίμησε να ονειροπολείς ότι καλύτερο επιθυμείς μετά τις εξετάσεις.

Έτσι θ’ αντικαταστήσεις το άγχος με την αυτοκυριαρχία, την αυτοπεποίθηση, τον αυτοέλεγχο , την ανεξαρτησία , την απληστία για επιτυχία. Δεν είναι εύκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Εμείς οι καθηγητές σου θα είμαστε μαζί σου και θα καταφέρουμε .

Κάνε εγγραφή τώρα στο φροντιστήριο των επιτυχιών.

Εγγραφή

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης & Κέντρο Μελέτης «Μαθητομάνια»

στο Δάσος Χαϊδαρίου

Ηρωών Πολυτεχνείου 75

Το φροντιστήριο
μέσης εκπαίδευσης μαθητομάνια είναι δίπλα σου !!!!

Εάν μένεις στο Δάσος Χαϊδαρίου , Χαϊδάρι , Περιστέρι , Ασπρόπυργο , Αφαία μην χάνεις χρόνο έλα και γράψου στο φροντιστήριο των επιτυχιών και εξασφάλισε το μέλλον σου .

.

© 2015 "ΜΑΘΗΤΟΜΑΝΙΑ" Inc. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδας "multisys.gr " .

Βασιλική Γρίβα Φροντιστήριο "ΜΑΘΗΤΟΜΑΝΙΑ" Διεύθυντρια φροντιστήριου
Το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρο Μελέτης « Μαθητομάνια» βρίσκεται σε έναν ιδανικά διαμορφωμένο χώρο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Δάσος Χαϊδαρίου . Εάν μένεις στο Δάσος Χαϊδαρίου , Χαϊδάρι , Περιστέρι , Ασπρόπυργο , Αφαία μην χάνεις χρόνο έλα και γράψου στο φροντιστήριο των επιτυχιών και εξασφάλισε το μέλλον σου .
Send